Vindem oua de prepelita, prepelite, carne de prepelita

Cum se cresc pui de prepelita

 Cum se cresc pui de prepelita dupa iesirea din incubator. Hrana la puii de prepelita. Mutarea in custi speciale pentru pui si reglarea temperaturii. Determinarea sexului la puii de prepelita.

  cum se cresc pui de prepelitaCum se cresc pui de prepelita in primele zile

In primele 10-12 zile de viata, puii de prepelita au nevoie de ingrijire atenta din partea crescatorului. Mutarea in custi speciale pentru pui, se face numai dupa amenajarea acestora. Asta inseamna: sursa de caldura trebuie sa functioneze si se regleaza astfel ca temperatura la suprafata solului sa fie de cel putin 30 grade Celsius.

Custile pentru puii de prepelita nu difera foarte mult de cele ale prepelitelor outoare. Cusca de pui are podeaua si tavanul din plasa insa peretii laterali trebuie sa fie din placaj/pefele/material plastic,  pentru inlaturarea formarii curentilor de aer. Podeaua custii trebuie acoperita cu hartie de ziar sau carton. Cititi si capitolul despre cresterea prepelitelor unde puteti gasi informatii utile in acest sens.

Pentru comenzi carne, oua de prepelita, pui de prepelita ne puteti contacta la adresa de email: contact@pprepelite.ro  telefonic la 073011778m sau direct din magazinul online unde sunt afisate preturile la toate produsele din prepelita

Pe langa apa si hrana, un aspect important il reprezinta sursa de caldura. Aceasta se aseaza sub custile pentru puii de prepelita  pentru a compensa caldura materna de care micutii au nevoie in primele zile. Dupa uscarea puilor si aducerea lor in custi, trebuie observat comportamentul acestora. Daca acestia stau unul in celalat pentru a se incalzi reciproc, atunci temperatura  este prea mica. Daca fug de sursa de caldura, atunci temperatura este prea ridicata si trebuie reglata. Un termometru pentru reglarea temperaturii, este cel mai indicat in acest caz.

Sursa de apa pentru puii de prepelita

Sursa de apa, sau jgheabul de apa din care se adapa puii de prepelita trebuie sa fie numai de 15-20 mm adancime si latime. Preventiv, pentru a preveni innecarea micilor pui de prepelita, este necesara umplerea jgheabului cu pietricele pana intr-a 8-a zi de viata.

Cei care pot procura nisip fin de rau sau de strand, ar trebui sa le puna puilor la dispozitie o farfurie cu nisip. Prepelitele ciugulesc nisipul sau fac baie in nisip, asa cum fac si in natura. Ambele ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa la puii de prepelita.

 Sfat: Se recomanda dizolvarea, in apa de baut, a unui amestec de vitamine cu minerale, pentru a fi sigur ca toti puii de prepelita sunt asigurati cu oligoelemente si vitaminele necesare vietii 

Metode de hranire la puii de prepelita

Hranirea se face la fiecare 2 pana la 3 ore, prin imprastierea unei cantitati mici de hrana pentru a evita risipirea acesteia. Din a 2-a sau a 3-a zi de viata, este recomandata, pe langa hranirea pe hartie, asezarea unei hranitoare. Hranitoarea permite puilor sa se hraneasca atunci cand le este foame si inlatura posibilitatea amestecarii hranei cu urmele de excremente.

Hranitoarea, trebuie sa fie ceva foarte simplu. Un  placaj la care se adauga pereti de cca. 25mm pe laterale. In interior este bine sa pune o plasa cu ochiuri pentru a impiedica puii de prepelita sa racaie in mancare.

Hrana trebuie sa fie de buna calitate. Un complex alimentar pentru pui (starter,prestarter) cu un continut de proteine brute de 24% a dat rezultate foarte bune in cresterea puilor de prepelita.

Dupa 8 – 10 zile se poate trece la un amestec de hrana din starter sau prestarter cu un amestec propriu care sa aiba un continut proteic brut de cel putin 22 pana la 24%. Recomandam mare atentie in alegerea continutului proteic. Excludeti varianta proteinelor provenite din faina de peste care, otraveste practic produsele obtinute din prepelite.

La 3 saptamani, pui de prepelita incep naparlirea. Nu trebuie sa va ingrijorati, este un proces absolut natural si nu, un semn de boala. Puii de prepelita naparlesc, iar spatele micutilor devine acoperit cu pene. Acum este momentul sa renuntam la instalatia de caldura artificiala si este indicata mutarea lor in alte custile de crestere.

Pentru inceput, dupa mutarea puilor in custile pentru crestere, jgheabul de hranire trebuie orientat catre interior, trebuie aplecat catre interiorul custii pentru a permite o hranire mai usoara. Dupa alte 10-12 zile, jgheaburile de hranire pot reveni la pozitia normala, orizontala.

Determinarea sexului la puii de prepelita

La prepelita japoneza, determinarea sexului se poate face la cca. 20 zile. Masculul prezinta pe burta o clara nuanta de maro, pe cand puii de gen feminin au pe burta pene gri-maro patat cu pete negre.

Avantajul separarii timpurii a puilor consta in faptul ca, la cocosei se poate da o hrana cu o valoare a proteinelor mai scazuta, de cca. 16%, pentru a se continua cresterea cu mai putine costuri. In acelasi timp, puii crescuti pentru oua vor avea un spatiu mai mare in custi. Separarea timpurie dupa sex, este permisa numai la aceasta rasa. Toate celelalte rase permit selectarea dupa sex numai dupa atingerea maturitatii sexuale – adica dupa a 38-a pana la a 40-a zi.

Determinarea sexului la alte rase de prepelite

Se tine prepelita cu spatele in sus. Puicuta reprezinta o cloaca normala, care se poate observa si la alte pasari. Masculul prezinta deasupra cloacai o vezica seminala de culoare rosietica. Strangerea intre degete a acesteia, duce la eliminarea spermei albe si cremoase a masculului.

Puicutele incep ouatul in a 38-a zipana in a 40-a zi de viata. La 50 de zile rata de ouat este de cca.50% si la varsta de 60 de zile ating o rata de ouat de 75 pana la 80%.

Cocoseii se pot taia la 45 de zile. Puicutele de care nu aveti nevoie se taie la 60 de zile. Prepelitele cantaresc in medie, 100 g/bucata fara cap si fara picioare. Prin taierea cocoseilor cat si a prepelitelor pe care nu doriti sa le adaugati la numarul de crestere al fermei, se obtine un cost de productie mai scazut ceea ce, pentru un prospat crescator de prepelite acesta este un lucru remarcabil.

 Rezumat
  • Puii de prepelita se muta in maternitati prevazute cu instalitie de caldura amplasata sub custi
  • Podeaua custilor-maternitate se acopera cu ziar sau carton pe care se imprastie hrana
  • Hranirea puilor se face la intervale de 2 pana la 3 ore
  • Jgheabul pentru apa nu trebuie sa fie adanc
  • Se ofera puilor de prepelita o farfurie cu nisip fin
  • Determinarea sexului se face la cca. 20 de zile de viata

Nu trebuie sa va fie teama. Doar practicand, veti invata cum se cresc pui de prepelita.

 

1 Comentariu
Lasati un Comentariu

Posturi

Contact

RO, Bucuresti
Phone: (+40) 730.11.77.83
Website: http://www.pprepelite.ro
Email: contact@pprepelite.ro